Red Hot Chili Peppers

Det legendariska rockbandet Red Hot Chili Peppers väg till sin framgång är kantat av bland annat dödsfall, diverse droger men också av hela 80 miljoner sålda album. Mängden av sålda album gör att bandet också har kvalificerat sig in på listan av ett av världens största band. Gruppen som består av gitarristen Josh Klinghoffer, trummisen Chad Smith, sångaren Anthony Kiedis och Michael Balzary på bas kallas också för The Chili Peppers men även förkortningen RHCP bildades år 1983 i Los Angeles, Kalifornien. Under de aktiva åren har musikstilen på gruppen förändrats och de fann sig själva tillslut i en kombination av både rock, funk men också även av psykedelisk rock. Debutskivan Red Hot Chili Peppers släpptes i augusti 1984 men blev aldrig någon riktig succé och även dag är den fortfarande bandets minst kända verk.

Framgångar kantade av sorg och av olycka

Bandmedlemmar har avlöst varandra och fyra år efter debutalbumet dog den dåvarande gitarristen Hillel Slovak av en överdos. Tragedin fick den dåvarande trummisen Jack Irons att lämna bandet med en förklaring som löd att han inte ville fortsätta att spela i ett band där hans vänner inte överlevde. I rask följd gick bandet igenom DeWayne McKnight men också John Fruscante som ersättare till Hillel Slovak. Ersättare för trummisen Jack Irons blev också kortlivade och D.H. Peligro gjorde ett snabbt inhopp för att sedan ersättas av Chad Smith. Under de följande åren sparkades bland annat också gitarristen Dave Navarro medan John Frusciante hade ett avbrott på grund av drogproblem för att sedan hoppa av för att satsa på sin solokarriär under 2009. Frusciantes avhopp skedde endast timmar innan en turnestart i Japan och skakade självklart om både fansen och de resterande band medlemmarna.

”Californication” spelades in 1999 och blev bandets allra största framgång och hela 16 miljoner exemplar såldes världen över.

2002 släpptes albumet ”By the way” och efter en världsturne tog bandet en längre paus men återkom under 2011 med sitt tionde studioalbum och med en ny bandmedlem, Josh Klinghoffer.

I 2014 gjorde Red Hot Chili Peppers ett framträdande på Super Bowl tillsammans med den amerikanske sångaren Bruno Mars och i juni 2016 släpptes bandets elfte album ” the getaway”, 3 månader senare kom bandet till Sverige för en spelning.

Nomineringar och framtiden

Red Hot Chili Peppers har nominerats till bland annat 16 grammys under årens lopp, av dessa nomineringar har de vunnit hela 6 stycken. Gruppen har bland annat också blivit invalda i Rock and Roll Hall of Fame and museum och innehar också rekordet i flest topp 10 låtar på Billboards Alternative songs. Trots alla framgångarna och trots de många olyckorna så tuffar bandet vidare och de har inga planer på att lägga ner än. Idag är Red Hot Chili Peppers fortfarande mycket verksamma och de har kört en mängd av olika konserter världen över under året och världsturnén avslutas i Rio de Janeiro, Brasilien den 27e september i år.