Queen

Queen är ett rockband som kommer från Storbritannien och som bildades år 1970. Bandet bestod av sångaren Freddy Mercury, gitarristen Brian May, trummisen Roger Taylor och basisten John Deacon.

Queens historia började med att Brian May och Roger Taylor spelade ihop i bandet ”Smile” med några andra. Freddy Mercury var vid denna tiden aktiv i ett annat band men följde med på vad som hände med gruppen ”smile”. Tim Stafell var sångare i ”Smile” men valde att lämna bandet för att gå med i ”Humpy bong” istället. Det var då Freddy Mercury kom in i bandet och övertalade dem andra att de skulle byta namn till Queen istället. Den första basisten bandet hade var Mike Grose som tidigare hade spelat med Taylor i ett annat band. Bandets debut gjordes den 27e juni 1970 på ett välgörenhets engagemang för röda korset. Men Mike Grose medverkan i bandet blev inte lång, först ersattes han av Barry Mitchell och därefter Doug Bougie. Men ingen av de 3 basisterna blev speciellt långvarig. 1971 fann de sin slutgiltiga basist som då var John Deacon. Queen började sin karriär med att åka runt och spela på olika barer i London. 1973 gav de ut sin debutskiva ”Queen” som fick mycket positiv feedback. Queen gjorde sitt första framträdande utanför Storbritannien i Tyskland 1973. 1974 gav de ut sitt andra album som nådde 5e plats på den brittiska albumlistan. Queen gav ut sitt tredje album ”Sheer heart attack” i slutet på 1974 och det va nu karriären började ta fart på riktigt. Albumet gick raka vägen upp till toppen på listan i Storbritannien. Detta album var något lättare än de tidigare två och något mer vänlig musik att spela på radion och inte lika hård som de 2 föregående. Queen gjorde sin debut i Sverige den 23e november 1974.

Stor framgång

Queen blev väldigt stora i både USA och även Japan och framgångarna bara rullade på. Sitt absolut kändaste album gav de ut 1975 ”A night at the opera”. Albumet innehåller olika stilar allt från folkrock, hårdrock, ballad till opera. Bandet radade upp bra album ett efter ett. 1981 gav de ut sitt första samlingsalbum där de samlat de bästa låtarna från 1974 till 1981. Detta album är de mest sålda i Storbritanniens musikhistoria. Denna samlingsskiva har sålt platina 18 gånger och kommer då före Beatles som ligger på andra plats. Bandet turnerade och släppte totalt 13 album innan den stora hemska nyheten kom. I slutet på 80-talet började rykten gå att Freddy Mercury var svårt sjuk i aids. Gruppen försökte fortsätta som vanligt även om Mercurys hälsa va kraftigt försämrad. De jobbade vidare med nästa album och förnekade lite vad som höll på att hända. Den 23e november 1991 bekräftades det att Freddy Mercury avlidit på grund av aids. Queen fortsatte dock att åka ut på turner och skriva låtar efter Mercurys död. De hade en del samlat material som de kunde jobba på och gjorde sitt senaste album i november 2014, med till mestadels gamla låtar men även några nya.

Stor framgång