Queen, AC/DC och Whitney Houston

Vi fortsätter våran lista där vi listar de bäst säljande artister genom tiderna. Queen hittar vi på plats nummer 15, AC/DC kommer på plats 14 och på plats nummer 13 hittar vi Whitney Houston.

Queen

Queen är det brittiska rockband som med Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor och John Deacon står bakom några av mest välkända låtarna i världen. Även om man, mot förmodan, aldrig skulle ha hört talas om Queen så har man säkerligen hört någon av deras låt och kanske till och med kan sjunga med i refrängen. Deras största hitlåtar är ”We Are the Champions”, We Will Rock You”, ”Bohemian Rhapsody”, ”Another One Bites the Dust” och ”The Show Must Go On”. Flertalet av dessa kan även dagens unga sjunga refrängen i trots att låtarna är från mitten och slutet av 1970-talet och ”We Will Rock You” sjungs flitigt än idag. Undantaget är ”The Show Must Go On” som släpptes 14 oktober 1991. Queen har släppt 15 studioalbum, 5 livealbum och flera samlingsalbum. Av deras album och singlar så har de haft många förstaplaceringar på listorna i USA, Storbritannien och Europa. Deras album ”Greatest Hits” från år 1981 är än idag det best säljande albumet i Storbritannien med cirka sex miljoner sålda exemplar. Det uppskattas att de sålt över 300 miljoner skivor och över 180 miljoner singlar, dock är den certifierade och säkra siffran inte över 105 miljoner sålda exemplar.

 

AC/DC

Hårdrocksbandet AC/DC bildades år 1973 i Australien av bröderna Malcolm och Angus Young och debutalbumet släpptes två år senare och heter ”High Voltage”. Med åren växte bandet till att bli väldigt kända, inte minst i USA, och sommaren år 1979 släppte man sitt album ”Highway To Hell”. Sångaren, Bon Scott, dog i början av 1980 på grund av alkoholförgiftning och det var väldigt nära att bandet upplöstes i och med detta. Man fick dock stöd av Scotts föräldrar att fortsätta och Scott blev så småningom ersatt av Brian Johnson och man släppte albumet ”Back in Black”. Det albumet var en hyllning till Scott och är än idag bandets bäst säljande album. Det uppskattas att AC/DC sålt över 200 miljoner album, varav 71.5 miljoner enbart i USA. Den säkra och certifierade siffran är dock 110 miljoner album.

 

Whitney Houston

Whitney Houston debuterade med sitt album ”Whitney Houston” år 1985 vilket blev en stor succé. Två år senare kom hennes andra album ”Whitney” vilket inledde hennes internationella karriär. Hon blev en väldigt stor och känd artist väldigt fort och slog sig även in i skådespelarbranschen i slutet av 1980-talet. År 1992 spelade hon in sex låtar till filmen ”Bodyguard” där hon själv hade huvudrollen. Tre av dessa låtar var ”I Will Always Love You”, ”I’m Every Woman” och ”I Have Nothing” vilket idag är låtar som man förknippar starkt med Houston. Skivan med filmmusiken blev det bäst säljande albumet med filmmusik någonsin och ”I Will Always Love You” är än idag världens bäst säljande singel av en sångerska. Houston slog flertalet rekord genom sin karriär och har fått många fina priser för sin musik. Whitney Houstons album har sålt i mer än 112 miljoner certifierade exemplar.

Whitney Houston