Michael Jackson

Efter att ha om de mest framgångsrika artisterna så fortsätter vi med att berätta mer om några av artisterna på de som kom i topp tio. En av dem var Michael Jackson som kom på plats nummer sex. Som jag skrev här på sidan, där han presenterades tillsammans med Elton John och Madonna, så startade han sin karriär på 1960-talet i Jackson 5. Det var början på en fantastiskt imponerande karriär som skulle komma.

Tidiga år

Michael Joseph Jackson föddes i augusti 1958 i Indiana i USA. Han var det åttonde barnet i familjen Jackson och två till skulle de bli. Bara sex år gammal gick Michael och hans bror Marlon med i Jackson Brothers som deras far hade startat. Året efter så började Michael att sjunga i bandet tillsammans med sin bror Jermaine och man ändrade bandets namn till Jackson 5. Som åttaåring började Michael att turnera med Jackson 5 och uppträdde på olika evenemang. De fick en hel del framgångar och vann flera tävlingar som band. Deras första singel spelade de in år 1968 och de flyttade till Los Angeles. Fler singlar blev producerade och tidningen Rolling Stone skrev att Michael var en ”ung talang med överväldigande musikaliska förmågor som snabbt blev gruppens naturligare sångare”. Deras singlar blev hits som klättrade högt upp på topplistorna och den unge Michaels röst och sång beskrevs som unik av många. I början av 1970-talet startade han en solokarriär samtidigt som han även var med i Jackson 5.

Solokarriären och de sista åren

Mellan åren 1972 och 1975 kom det fem soloalbum från Michael samtidigt som han sjöng i Jackson 5. Mellan åren 1976 till 1984 släppte Jackson 5 sex stycken album och Michael låg bakom sång och text till flera av de låtar som kom att bli hits för Jackson 5. Michaels sjätte soloalbum kom år 1982 och hette Thriller vilket blev en riktigt storsäljare och är idag det mest sålda albumet genom tiderna med en uppskattad siffra på över 66 miljoner kopior. Den certifierade siffran är dock 29 miljoner. Albumet Thriller vann sju Grammys och åtta American Music Awards och blev utnämnt till Album of the Year. Sju singlar från albumet kom på topp tio på Billboard Hot 100 och hans framgång var enorm. En av Michaels mest kända musikvideos, den 14 minuter långa videon Thriller, revolutionerade hur man såg på musikvideos på 1980-talet.

Musikvideos blev en konstform och ett sätt att marknadsföra sig på genom denna video. I slutet av 1980-talet och på 1990-talet blev hans privatliv allt mer exponerat och han blev ett hett ämne för skvallertidningarna. Hans hud hade blivit ljus, han tappade vikt och genomgick några fåtal plastikoperationer och det var inget som någon missade. År 1993 blev han anklagad för att ha begått ett övergrepp på en 13-årig pojke och för att hantera stressen började han äta flera olika tabletter som han blev beroende av. Anklagelserna blev aldrig mer än just anklagelser. Hans musikkarriär fortsatte men på 2000-talet blev hans problem allt större i och med anklagelser och rättegång om fler övergrepp mot barn. Han fälldes aldrig men Michaels hälsa blev allt sämre och den 25 juni 2009 avled Michael oväntat efter en överdos av narkosmedel. Michael Jackson blev 50 år gammal.