Metallica

Metallica är en av de mest kända hårdrocksgrupperna i världen. De har sålt över 100 miljoner album och är ett av en handfull band i klassen som kan fylla stadions runt om i världen. De började inom thrashmetalgenren på det tidiga 80-talet och var med och definierade denna. Även om de utan tvekan är de mest framgångsrika som kommit ur denna genre så brukar även Megadeth, Anthrax och Slayer ses tillsammans med Metallica som de fyra stora från perioden. Från 90-talet och framåt så har bandet gjort mer traditionell metall eller hårdrock vilket gjort en del fans besvikna men samtidigt var det med denna omsvängning som det stora genombrottet kom 1991. Bandet har både positiva och tragiska kopplingar till Sverige. På den positiva fronten så kan det läggas att bandet mottog Polarpriset 2018 medans på den tragiska fronten det bör nämnas att Cliff Burton, bandets omtyckte bassist, omkom vid en olycka med turnébussen i Sverige 1986. För den som är intresserad finns deras musik att avlyssna på till exempel Spotify.

Historia

Metallica är från Los Angeles och bildades 1981. Efter ett par spelningar och demos så flyttade de till San Francisco 1982 då sättningen blivit fastställd till James Hetfield, på gitarr och sång, Lars Ulrich, trummor, Dave Mustaine, gitarr, samt Burton på bas. Mustaine blev dock kortvarig i bandet på grund av sina alkoholproblem och sparkades redan innan första albumet. Detta hindrade inte den senare från att så småningom komma tillbaka med egna bandet Megadeth och skörda stora framgångar, främst på 90-talet. Det första albumet kom 1983 och hette Kill ’em all. Nu hette gitarristen Kirk Hammett men flera av spåren var skrivna av Mustaine. Albumet räknas som ett av de mest klassiska i thrashgenren. De är ett av de tidigaste och mest stilbildande här. Med sitt andra album började de utvecklas mot mer traditionell hårdrock med en bättre producent, större budget och mer genomtänkta låtar. Även på detta album fick dock Mustaine med ett par spår.

Metallica Historia

Genombrottet för Metallica kom med 1986-ärs Master of puppets. De turnerade med hårdrockslegendaren Ozzy Osbourne, kom in på Billboardlistan och fick ett av de första framgångsrika thrashalbumen i historien. Samma år dog dock Burton och hans efterträdare blev Jason Newstedt. Med följande album and justice for all så fortsatte framgångssagan.  Videon och singeln One blev en stor framgång och de lyckades få sin första Grammy.Det var året 1991 då Metallica slutligen blev megastora och ett välkänt namn även utanför metallkretsar. Då släpptes albumet som ofta kallas The black album. Med singlar som Enter sandman och Nothing else matters på ständig rotation på MTV lyckades de sälja hela 22 miljoner exemplar av skivan och fylla sportarenor världen över. Skivan producerades av topproducenten Bob Rock som var känd för mer melodiösa rockskivor och Metallicas stil förändrades till mer mainstream hårdrock med influenser av Black Sabbath framförallt. På 90-talet fortsatte bandet att utvecklas och testa olika musikinfluenser, främst i de två albumen Load och Reload. De har sedan dess släppt en mängd album och är fortsatt ett av de största metallbanden. På senare år har de hittat tillbaka till en hårdare stil.