Garth Brooks

Att vi hittade The Beatles på förstaplatsen över artister och grupper som sålt flest album av alla genom tiderna, kvar föga förvånande men att se vem som däremot intog andraplatsen kom som en smärre chock. Jag hade förväntat mig att se ett namn som Elvis eller Michael Jackson eller någon av de andra stora rockgrupperna från Englands sena 60-tal, tidigt 70-tal. Inte hade jag förväntat mig att sen en countryartist från USA, Garth Brooks, sitta som den nästbästa säljande artisten någonsin. Nu måste jag dock tillägga att detta gäller bekräftade och registrerad försäljning, baserat på uppgifter hämtade från instanser som RIAA, vars siffror det är jag har använt för att sammanställa dessa rapporter.

Garth Brooks historik

Brooks föddes under 1952 i Oklahoma där han även växte upp. Han introducerades till musik i tidig ålder då hans mor sjöng som en countryartist. Hans intresse för musik fanns där under hela hans uppväxt men det var aldrig något han valde att sätta först. Istället fick studier och familjen gå före fram tills åren på Oklahoma University, dit han hade kommit tack vare ett idrottsstipendium. Under sina år där insåg han att hans verkligt stora passion låg i musiken och han valde således att skifta fokus, valde bort sporten och slutade helt och hållet med den, för att fokusera all sin tid på sin stora passion, vid sidan av sina studier måste dock påpekas, då dessa fortfarande gick först.

Efter att han tog studenten 1984 valde Brooks att göra ett försök i Nashville, något som misslyckades och han flyttade tillbaka, gifte sig och blev kvar i Oklahoma tills 1987 när han och hans fru beslutade sig för att ge Nashville ett nytt försök. Det var där som han kom i kontakt med skivbolaget Capitol Records som han skrev kontrakt med och spelade in sitt första album som fick bära hans namn, Garth Brooks.

Albumförsäljningen

Fram till dags datum har Garth Brooks sålt över 136 miljoner album vilket ger honom en andraplats i denna lista bakom Beatles. Han behöver sälja ytterligare 42 miljoner om han vill överta förstaplatsen. Han har spelat in totalt sju studioalbum under sin karriär, trots det långa uppehållet mellan 2001 och 2014. Alla dessa sju album har sålt antingen platina eller diamant bortsett från hans senaste album som släpptes ifjol. Av de övriga sex har hela fyra nått diamantförsäljning där albumet No Fences från 1990 sålt bäst av alla studioalbum med 17 miljoner exemplar sålda i USA, 23 miljoner världen över. Albumet från 2014, Man Against Machine har nått en platina sedan lanseringen samtidigt som de övriga fem har sålt mellan 5 och 14 miljoner exemplar och detta är som sagt bara hans studioalbum.

Vid sidan av dessa har det också producerats en rad live-, samlings, och högtidsalbum, totalt 14 till antalet och av dessa har sex sålt i platina samt tre som lyckats passera diamantnivån, alltså över 10 miljoner sålda exemplar. Samlingsalbumet Double Live som släpptes 1998 är hans framgångsrikaste album genom tiderna med en försäljning som uppnått 2xdiamant, där den officiella försäljningssiffran uppges vara över 21 miljoner sålda album, i enbart USA och med ytterligare 16 miljoner sålda exemplar i resten av världen.