Elvis Presley

Efter att ha skrivit om Beatles som intar förstaplatsen över flest sålda registrerade album genom tiderna med 178 miljoner, följt av en förvåning från min sida, Garth Brooks med 136 miljoner sålda album och en andraplats i denna lista, har vi nu mannen, myten och kungen, Elvis Presley på en tredjeplats även han med 136 miljoner sålda album.

Vem var Elvis?

Den yngre generationen har säkert hört talas om namnet, men vet inte riktigt vem Elvis här. Han föddes 1935 i Tupelo, Mississippi där han förblev tills han var 13 då familjen flyttade till Memphis, Tennessee och det var där som hans musikkarriär skulle ta fart under 1954 när Elvis var 19 år gammal. Efter att ha träffat producenten Sam Phillips från skivbolaget Sun Records spelade dom in en låt som senare skulle spelas över olika lokala radiokanaler och det var allt som behövdes för att hans karriär som artist skulle ta fart. Hans första stora hitsingel blev Heartbreak Hotel som släpptes 1956 och som intog förstaplatsen i listor världen över. Detta skulle bli den första av totalt 18 låtar som han sjöng under sin karriär som alla nådde förstaplatsen på listor världen över. Sammanlagt producerade Elvis hela 149 låtar som alla nådde en placering på Billboard 100, från att han inledde sin karriär 1954 tills dagen han dog, 1977 då 42 år gammal. Elvis var dock långt ifrån bara en sångare, han var också en skådespelare och spelade in en rad framgångsrika filmer under sin karriär, filmer som också hade Elvis sjungandes i dem. Nu var inte kravet att han skulle sjunga i filmerna för att han skulle få en roll, då han vid det här laget så var så oerhört populär att hans namn med på filmen var tillräckligt för att folk skulle gå och se filmen. Att han sedan sjöng i dem var ett stort plus. Allt arbete och alla framgångar skulle dock sätta sina spår och Elvis började leva ett hårt liv där han befann sig på resande fot jämt och ständigt samtidigt som han både drack alkohol allt mer och mer samt började ta droger. Det skulle också bli orsaken till hans bortgång i augusti, 1977. All den påfrestning som han utsatt kroppen för med sitt missbruk resulterade i en hjärtattack vid blott 42 års ålder.

Albumförsäljningen

ELVIS: ’68 COMEBACK SPECIAL — Pictured: Elvis Presley during his ’68 Comeback Special on NBC — (Photo by: Gary Null/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Under sin karriär producerade Elvis sammanlagt 57 album av olika slag, från studioalbum till live-, samlings och högtidsalbum. Av dessa 57 album lyckades många nå platinaförsäljning där bägge de framgångsrikaste studioalbumen han producerade var julalbum, med Elvis Christmas Album som släpptes 1957 och som sålde över 4 miljoner exemplar följt av Elvis Sings the Wonderful World of Christmas som kom 1971 och som nådde strax under 4 miljoner sålda album. Om vi tittar närmare på fördelningen av albumförsäljningen så stod studioalbum för 45 miljoner sålda exemplar följt av samlingsalbum som sålde 22,5 miljoner och live album med 21 miljoner. Det har också getts ut en rad album efter hans bortgång som alla tillsammans genererat hela 69 miljoner sålda exemplar. All försäljning har tillsammans