Eagles och Led Zeppelin

Eagles och Led Zeppelin är två band som grundades år 1968 respektive år 1971, det är dock bara ett av banden som fortfarande är aktivt och det är Eagles. Med strax över 125 miljoner sålda exemplar respektive 127 miljoner sålda exemplar finner vi Eagles på plats 8 och Led Zeppelin på plats 7 över de bästa säljande artisterna genom tiderna.

Eagles

 

Den amerikanska countryrockgruppen Eagles bildades år 1971 och har kommit att bli det band som haft mest betydelse för countryrocken. Eagles var bara aktiva som band i nio år då de splittrades år 1980, men hann på den relativt korta tiden att lämna ett bestående märke i musikbranschen. Eagles återförenades år 1994 och spelade sporadiskt tillsammans ända till 2016 då man gjorde en konsert som man efteråt sade var den sista som man gjorde tillsammans. Så blev det dock inte för år 2017 var man huvudnummer på Classic West and Classic East-konserterna och under 2018 har man turnerat i Nordamerika. Det ska dock kommas ihåg att det inte längre är alla originalmedlemmar som utgör dagens Eagles. Eagles uppskattade totala försäljning uppgår till över 150 miljoner album runt om i världen men den certifierade siffran är strax över 125 miljoner album. Det syns också tydligt på försäljningssiffrorna hur populära Eagles var i USA då lite mer än 100 miljoner av dessa 125 miljoner såldes i USA. Detta gör Eagles till det bästsäljande amerikanska bandet någonsin. Bara samlingsalbumet ”Greatest Hits (1971 – 1975)” sålde i över 29 miljoner exemplar i USA och i 45 miljoner exemplar globalt. Med de 29 miljoner sålda exemplaren i USA delar man förstaplatsen med Michael Jacksons album ”Thriller” som det bästa säljande musikalbumet någonsin i USA.

Led Zeppelin

 

Det brittiska rockbandet Led Zeppelin hade likt Eagles stora framgångar i USA. De bildades år 1968 och blev ett av de största namnen inom rockmusiken på 1970-talet och de räknas idag som pionjärer inom sitt område. Deras låt ”Whole Lotta Love” var låten de slog igenom med. På bara tre år släppte de fyra stycken studioalbum. Man turnerade i USA där man blev omåttligt populära bland publiken och deras fjärde album som innehöll deras förmodligen mest kända låt ”Stairway to Heaven” fick folk att inse vilket unikt band Led Zeppelin var. Led Zeppelin lyckades att hålla kvar sin enorma popularitet under hela 1970-talet och åkte på turnéer där alla konserter var sprängfyllda med folk. I juli 1980 genomförde man en konsert i Västberlin vilket skulle komma att bli deras sista. Deras trummis, John Bonham, avled i september samma år och de resterande bandmedlemmarna beslutade sig då för att splittra gruppen. Sedan dess har man enbart gjort tillfälliga återföreningar vilket har varit fyra stycken till antalet och den senaste skedde år 2007. Led Zeppelin invaldes år 2005 i Rock and Roll Hall of Fame och belönades med Polarpriset år 2006. Med deras imponerande försäljningssiffror i USA är man det näst bästa säljande bandet i USA efter The Beatles och totalt har man sålt cirka 127 miljoner certifierade album.

Led Zeppelin