Cher

En av vår tids allra största artister Cher har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Cher har gjort en fantastisk resa och är en av få artister som har sålt fler än 100 miljoner album. Denna artikel kommer att handla om Cher och hennes något brokiga historia.

En amerikansk framgångssaga

Cher eller Cherilyn Sarkisian föddes 1946 i El Centro, Kalifornien av föräldrarna John Paul Sarkisian och Georgia Holt. Fadern John hade armeniskt påbrå medan modern Georgia av indianskt påbrå, stam Cherokee. Chers föräldrar skilde sig när Cher fortfarande var rätt liten och pga. olika problem som ekonomiska så hamnade Cher så småningom i fosterhem. Cher visade rätt tidigt en talang för musik och sång och i början på 1996-talet träffar Cher Sonny Bono som senare kommer att bli Chers make. Sonny som vid den tiden redan var en etablerad artist tog Chers under sina vingar och Cher började sin professionella bana fast som bakgrundssångerska.

1964 gifter sig Cher och Sonny Bono och snabbt därefter bildar dem duon Sonny& Cher. 1965 utkommer dem med singeln ”I Got You Baby” som blir en världshit och Sonny& Cher blir stora stjärnor över en natt.  Konceptet att ett gift par som sjunger och uppträder var inte så vanligt innan dess men det gjorde Sonny& Cher unika och intresset för paret blev enormt, man gjorde tom filmer och paret fick en egen TV-show. Det faktum att Sonny& Cher hade en hippie-look gjorde dem väldigt populära inom vissa grupper. Åren går och Cher började så småningom att släppa soloskivor som inte gick så bra till en början. Cher och Sonny får också deras enda gemensamma barn, Chaz Bono I slutet på 60-talet och början på 70-talet sjunger Cher nästan enbart solo och hon bytemusikstil flertal gånger, alltifrån rock till ballader. 1975 så skiljer sig Sonny och Cher och Chers släpper ett nytt album, Stars som till en början inte blir så varmt mottagen av publiken men kommer senare att bli ett av henens stora succéalbum.

En amerikansk framgångssaga

Under det senare 1970-talet spelar Cher in mer discomusik och det märk även under hennes album under 1980-talet. Just under 1980-talet så blir Cher alltmer intresserad av skådespeleri på film men också teater, hon uppträder bl.a. på Broadway med fler olika föreställningar. I filmen Silkwood som släpptes 1983 så blir Cher även Oscarsnominerad för sina insatser. I slutet på 1080-talet släpper Cher ytterligare ett album inspirerat av rock och då i samarbete med flera stora rockartister som exempelvis Jon Bon Jovi. Under 1990-talet var det ganska tyst från Cher men gjorde en stor comeback med albumet Believe, ett album som var mer dancemusik. Albumet blev snabbt ett av de mesta sålda och Cher blev mer populär än någonsin. Cher är också en känd figur inom välgörenhet, inte minst pga. av sin son Chaz Bono som är uttalad transsexuell vilket har gjort Cher väldigt populär inom gayvärlden. Cher är idag en ikon som har bytt musikstil genom åren men har alltid fascinerat sin publik med sina varma och intima shower. Med fler än 100 miljoner sålda album är Cher en av vårs tid allra största stjärnor.