Celine Dion och Mariah Carey

Celine Dion och Mariah Carey är två kvinnliga artister som genom åren varit oerhört framgångsrika inom musikbranschen. De har båda sålt i mer än 120 miljoner exemplar vilket ger de en position som plats nummer 10 respektive plats nummer 9 på listan över de bästa säljande artisterna.

Celine Dion

Celine Dion är en av världens största artister och hon började sjunga väldigt tidigt. Hon sjöng i sina föräldrars restaurang och när hon sjöng in en sång som skickades till en skivbolagschef fick hon snabbt ett skivkontrakt. Dion var då endast tolv år gammal och samma år kom hennes första album ”La Voix du Bon Dieu”. När Dion var fjorton år gammal slog hon igenom med sin singel ”D’amour ou d’amitié” och blev mycket populär i de fransktalande delarna av världen, främst Frankrike och delar av Kanada. År 1988 tävlade Dion för Schweiz i Eurovision Song Contest och vann med låten ”Ne partez pas sans moi”. Detta blev startskottet för hennes internationella karriär och när hon sjöng in låtarna ”Where Does My Heart Beat Now” och ”Beauty and the Beast” till en Disney-film så markerade det hennes definitiva genombrott i andra delar av världen än de fransktalande. 1990-talet kom att bli Dions mest framgångsrika årtionde med de nio album som kom, ett par på franska men de flesta var på engelska. Hon blev en an världens mest säljande artister och vi alla kommer ihåg hennes låt ”My Heart Will Go On” som sjöngs in till den lika kända filmen Titanic år 1997. År 1995 spelade hon in ett av sina franska album. Albumet heter ”D’eux” och är den mest sålda skivan på franska än idag då den sålde i cirka 10,3 miljoner exemplar. Celine Dion är den enda kvinnliga artist som har haft två singlar som sålt i fler än en miljon exemplar i Storbritannien. Dions senaste engelskspråkiga studioalbum kom år 2013 och hennes senaste franskspråkiga studioalbum kom år 2016. Med 120 miljoner sålda certifierade exemplar hamnar Celine Dion på en tiondeplats på listan.

Mariah Carey

 

Mariah Carey är en artist med så många rekord och utnämningar så jag knappt vet om vi får plats med det på sidan. Hennes första album lanserades år 1990 och 1990-talet skulle komma att bli ett mycket framgångsrikt årtionde för Carey. Under detta årtionde kom det totalt sju stycken album och det räckte för att göra henne till en mycket prisad artist. År 1995 spelade hon in singeln ”One Sweet Day” med Boyz II Men vilket kom att ligga på Billboard Hot 100 som nummer ett i sexton veckor. Det blev ett nytt rekord som står sig än idag. Vid World Music Awards år 1998 utnämndes hon till 1990-talets bäst säljande artist. Två år senare blev hon milleniets bäst säljande kvinnliga artist. Hon är den tredje bäst säljande kvinnliga i artisten i USA. Hon har haft arton stycken listettor i USA vilket är ett rekord. Hon har vunnit 5 Grammy Awards, 17 World Music Awards, 11 American Music Awards, 31 Billboard Music Awards och blivit utnämnd till Songbird Supreme av Guinness World Records. Mariah Careys karriär har varit minst sagt mycket framgångsrik och med 122 miljoner certifierade sålda exemplar landar hon på en niondeplats på listan över de bästa säljande artisterna någonsin.

 

Mariah Carey