Bon Jovi

Rockgruppen Bon Jovi tog världen med storm med hjälp av låtar som ”Living on a prayer” och ”You give love a bad name” men hur startade egentligen allting och vilket album var det som gjorde bandet till världsstjärnor? Det ska vi få reda på i den här artikeln.

Historian bakom bandet

Bon Jovi består av sångaren Jon Bon Jovi, basisten Hugh MacDonald, gitarristen Phil X, Tico Torres som spelar trummor i bandet och David Bryan på keyboard. Bandet grundades år 1983 i New Jersey och eftersom Jons släkting jobbade på en radiostation fick han chansen att spela sin demolåt ”Runaway” på radion, vilket genast blev en stor hit. Jon samlade snabbt ihop flera talangfulla musiker och tillsammans formade de bandet Bon Jovi. På grund av låten ”Runaways” popularitet fick gruppen genast flera erbjudande om skivkontrakt och deras debutalbum med samma namn som gruppen, släpptes år 1984. Deras första album blev framgångsrikt och tog sig upp på flera listplaceringar i USA men det andra albumet ”7800 Fahrenheit” nådde ännu större succé och sålde dessutom guld. Deras tredje album, ”Slippery when wet” var dock det album som förändrade allt för gruppen och på kort tid gick de från att vara måttligt framgångsrika rockstjärnor till internationella superstjärnor som turnerade över hela världen.

Bandmedlemmar som går skilda vägar

Även om Bon Jovi har lyckats nå stor succé så har bandet också upplevt turbulenta tider med flera utbytta och ersatta bandmedlemmar. Basisten Alec John Such spelade med Bon Jovi mellan 1983 och 1994 men fick sluta i bandet på grund av okända anledningar. Richie Sambora är en annan bandmedlem som har fått lämna bandet. Han var gitarrist fram till år 2013 och blev sedan ersatt av Phil X. Trots bandets förändrade medlemsdynamik verkar det inte finnas något ont blod mellan de tidigare medlemmarna och den nuvarande laguppställningen. Alec John Such blev till och med medbjuden för att spela bas med resten av gruppen under en konsert 2001, då Bon Jovi spelade på Giant Stadium.

Bandet idag

Nu för tiden består bandet av Jon Bon Jovi, Tico Torres, Phil X, Hugh McDonald och David Bryan och de har under sin karriär hunnit släppa hela 14 studioalbum. Gruppen har lyckats behålla sin popularitet tack vare sin förmåga att kontinuerligt släppa ny musik som fångat både den yngre och äldre generationen av musikälskare. Bon Jovi har även fått många fina utmärkelser och priser under sina år tillsammans, de blev till exempel inröstade i Rock n roll hall of fame och vann även en grammy. Bandet har också fått flera nomineringar till Mtv video music award där de bland annat vann pris för musikvideon ”livin on a prayer”.

Bon Jovi turnerar fortfarande tillsammans och senast 2019 kunde man se dem live under sin ”This house isnot for sale” turnering. Gruppen utförde då sammanlagt 95 olika konserter runt om i världen. Turnén började år 2017 och pågick ändå fram till sommaren 2019 och Bon Jovi tog med sig gruppen Manic Street Preachers, som fick vara öppningsakt för bandet.