Beatles

Inom musikbranschen är det svårt, framför allt idag, att säga exakt hur populär musiken är då det förekommer så mycket piratförsäljningar, nedladdning och andra olagliga metoder som aldrig genererar någon inkomst till artisten och därmed kan allt detta inte tillgodoräknas artistens album- eller singelförsäljning. Enklare var det förr när vi hade LP- och CD-skivor, innan internet dök upp och satte käppar i hjulet för musikbranschen. Nu är det självfallet inte bara negativt med internet och musiken spridning, se bara på youtube och den massiva exponering som artister får idag genom denna populära källa. Det är till youtube man vänder sig när man vill höra en låt idag, eller ta reda på vad det var låten hette man precis hörde på tv eller radion i bilen och det bästa av allt, det är gratis för dig som användare.

Nu förekommer det dock fortfarande album- och singelförsäljning och det är denna kategori som jag tänka fokusera lite närmare på denna artikelserie, med en titt på officiella försäljningssiffror för de bäst säljande artisterna i världen, då som nu. Så länge försäljningen kan verifieras och kontrolleras, då är den klassad som officiell och det är endast dessa siffror som jag kommer att basera mina resultat på. Inofficiella siffror är bara grova uppskattningar och kan skilja sig stort mot verkligheten då ingen riktigt vet exakt hur dessa siffror ska se ut.

Beatles, flest sålda album av alla

Det finns ingen soloartist eller grupp för den delen som kan mäta sig med framgångarna som den engelska rockbandet The Beatles lyckades uppnå, både från de verksamma åren men också efter att bandet upplöstes. Beatles startades 1960 beståendes av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Från början var man fokuserad på den lokala scenen och spelade giggar på klubbar runt om i deras hemstad, Liverpool. Efter en tid på scenen fick man erbjudanden om att spela i Hamburg vilket gjorde att bandet började åka fram och tillbaka mellan England och Tyskland och det var under denna period som bandet började växa internationellt och öka i popularitet.

En följd av detta blev en rad inspelade album under inledningen av 1960-talet och gång på gång lyckades man slå sig in på förstaplatsen på listor världen över, det ena albumet mer framgångsrikt än nästa. Skivbutikerna hann inte mer än packa upp bandets skivor innan man hade sålt slut och denna enorma efterfrågan och bandets otroliga popularitet gjorde att uttrycket ”Beatlemania”, myntades. Fans blev helt till sig när man fick syn på bandmedlemmarna och det fanns ingen hejd på denna hysteri, vilket är det bästa sättet att beskriva det på, en okontrollbar hysteri.

Albumförsäljningen

10th February 1964: Two excited girls in Beatles sweatshirts, amongst a crowd of fans in New York, welcoming the group as they arrive at the airport. (Photo by Keystone/Getty Images)

Sammanlagt producerade bandet 24 studioalbum från 1963 fram till 1970. Utöver detta producerades det även en rad live-album och en hel mängd med samlingsalbum. Tittar vi på försäljningen av alla dessa album med fokus på den största marknaden när albumförsäljningen registrerades, i USA, så lyckades bandet uppnå platina-, multiplatina eller diamantförsäljning med hela 19 av sina 24 studioalbum. För att nå platinaförsäljning måste man ha sålt en miljon exemplar av albumet i fråga och för att uppnå diamantnivån krävs det minst 10 miljoner exemplar. Tre av dessa 24 album lyckades nå diamantnivån, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band som släpptes I maj 1967 såldes i 11 miljoner expemplar sammanlagt, The Beatles The White Album som släpptes i november efterföljande år blev bandets bästsäljande album av alla med otroliga 19 miljoner album sålda! Det tredje och sista studioalbumet som nådde diamantförsäljning var Abbey Road som kom i september 1969 och som nådde sammanlagt 12xplatina, alltså 12 miljoner exemplar.

Av de samlingsalbum som producerats genom åren så lyckades ett som släpptes så sent som under 2005 att nå platinaförsäljning, alltså 35 år efter att bandet upplöstes.