Bästsäljande artister och hur försäljningssiffrorna tas fram

Det finns flera olika listor över de bästsäljande artisterna genom tiderna, det som gör det hela förvirrande är att alla listor dock inte listar samma artister på samma plats. En av de största debatterna inom musikvärlden, bland såväl lyssnare och skivbolag, handlar om hur man kommit fram till de siffror över sålda album som man gjort. Från tid till tid har också skivbolag och artister hävdat globala försäljningar som dock inte kunnat styrkas på något logiskt sätt vilket gjort det hela ännu mer förvirrande.

 

Skillnader förr och nu

På 1930- och 1940-talet anses många av de försäljningssiffror som angivits och därmed även topplistor varit felaktiga och med den moderna eran med YouTube och digital försäljning har kriterierna för kommersiell framgång förändrats så otroligt mycket att gårdagens artister har svårt att mäta sig med dagens. Som ett exempel så kunde ett album på 1990-talet kosta uppemot 200 kronor. Idag kan man lagligt ladda ned ett helt album för under 10 kronor. Man kan även använda sig av en tjänst såsom Spotify där man betalar en viss summa varje månad och får obegränsat med musik. Därför har man idag delat upp listorna i två, en som behandlar den fysiska albumförsäljningen och en som behandlar den digitala försäljningen. Denna uppdelning skedde av Recording Industry Association of America (RIAA). Det är de och International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) som delar ut guld- och platinacertifikat när ett album eller en singel säljer i ett visst antal.

 

Guld- och platinacertifikat och officiella försäljningssiffror

Nivåerna för att få ett guld- eller platinacertifikat skiljer sig lite från land till land. För att få ett guldcertifikat i Japan krävs 100 000 sålda exemplar, i Norge behövs 15 000 sålda exemplar, i Sverige behövs 20 000 sålda exemplar, i Storbritannien behövs 100 000 sålda exemplar för ett album och 400 000 sålda exemplar för en singel och i USA behövs 500 000 sålda exemplar. För att få ett platinacertifikat i Japan krävs 250 000 sålda exemplar, i Sverige behövs 40 000 sålda exemplar, i Storbritannien behövs 300 000 sålda exemplar för ett album och 600 000 sålda exemplar för en singel och i USA behövs 1 000 000 sålda exemplar. Det är dessa siffror som många av tabellerna över de mest sålda artisterna genom tiderna lutar sig mot. Därför blir ofta moderna artister inte i så stor utsträckning nämnda på listorna och även musiklegender som Bing Crosby, Frank Sinatra, ABBA, Bee Gees, Diana Ross och Deep Purple faller bort på grund av att det inte finns tillräckligt med officiella siffror över deras faktiska försäljningar utan endast uppgiven skivförsäljning. ABBA tros till exempel ha sålt mer än 150 miljoner album men den officiella bekräftade försäljningen uppgår bara till 57,8 miljoner sålda album. Några listor baseras på enbart officiella försäljningssiffror medans andra baseras på både uppgiven försäljning och officiell försäljning. Webbsidan list25 har gjort ett gediget arbete och tagit hänsyn till varje officiell källa de kunnat hitta inom musikindustrin och därefter gjort en lista över de 25 bästsäljande artisterna genom tiderna där The Beatles hamnar på en överlägsen förstaplats med 265 miljoner sålda exemplar framför Elvis Presley på andraplats med 210 miljoner sålda exemplar.

Guld- och platinacertifikat och officiella försäljningssiffror