Artisterna Michael Jackson, Elton John och Madonna

Michael Jacksons försäljningssiffror uppgår till cirka 129 miljoner certifierade album, Elton Johns siffra över detta uppgår till 131 miljoner och Madonnas certifierade försäljning är 133 miljoner. Detta gör att dessa tre hamnar på plats 6, plats 5 och plats 4 över de bästa säljande artisterna genom tiderna.

Michael Jackson

 

Alla vet vi vem Michael Jackson är och alla kan vi sjunga med i refrängen till minst en av hans låtar. Han inledde sin karriär i början av 1960-talet med bandet Jackson 5 där ett par av hans bröder också var med. Sju år senare påbörjade han sin solokarriär som skulle komma att bli mycket framgångsrik. Samtidigt som han turnerade med Jackson 5 så släppte han flertalet egna album och då hans album har varit så framgångsrika i försäljning blev han snabbt kallad för ”King of Pop”. Totalt har Jackson släppt 11 stycken album som soloartist och albumet ”Thriller” som släpptes år 1982 delar förstaplatsen med Eagles samlingsalbum som det bästa säljande albumet någonsin med 29 miljoner certifierade exemplar. Andra siffror säger att albumet har sålts i 65 miljoner exemplar, och vem vet, det kan stämma, men den certifierade siffran är trots allt 29 miljoner. Michael Jacksons karriär har varit mycket framgångsrik under nästan 40 år och hans många framgångar speglar sig i försäljningssiffrorna.

Elton John

 

Elton John började spela piano redan som femåring. Hans musikaliska karriär började då han spelade på en bar och sedan var han med i bandet Bluesology i andra delen av 1960-talet. Hans skivdebut kom 1969 och sin första internationella hit fick han med ”Your Song” från hans andra album år 1970. Detta var början på något stort. Elton John var under 1970-talet en av världens mest framgångsrika artister. Några av hans kända låtar från denna tid är bland annat ”Rocket Man”, ”Goodbye Yellow Brick Road” och ”Don’t Go Breaking My Heart”. Hans framgångsrika karriär fortsatte på 1980-talet och 1990-talet. År 1994 kom två av de låtar han är mest känd för, ”Circle of Life” och ”Can You Feel the Love Tonight” som spelades in till filmen Lejonkungen. År 1997 gjordes en ny version av hans låt ”Candle in the Wind” och denna singel har sålts i mer än 33 miljoner exemplar och anses vara den bästa säljande singeln någonsin. Elton Johns karriär är än idag stark och han har i princip spenderat hela sitt liv inom musikens värld.

Elton John

Madonna

 

Madonna har haft en mycket framgångsrik karriär som artist och hennes första Billboard-etta i USA kom 1984 med låten ”Like a Virgin”. Detta, och albumet låten tillhörde, gjorde Madonna till världsstjärna och den titeln har hon behållit sedan dess. Hennes album ”Like a Prayer” som kom år 1989 blev en stor succé och året efter begav hon sig ut på en världsturné. Under hela 1980- och 1990-talet var Madonna en stor popikon. Hon har av Guinness Book of World Records blivit utnämnd till den bästa säljande kvinnliga artisten någonsin vilket är mycket stort. Madonna har haft ett stort inflytande på musiken och därmed haft en stor roll i musikens värld, inte bara som artist utan även som en stor influens.