Aerosmith och Barbra Streisand

Aerosmith och Barbra Streisand hittar vi på plats 21 respektive plats 20 på listan över de bästsäljande artisterna någonsin.

Aerosmith – 90 miljoner bekräftade sålda exemplar

Aerosmith är ett amerikanskt rockband som varit aktiva sedan år 1970 och fortsätter att vara det än idag. Aerosmith räknas som ett av tidernas största rockband på grund av både sin popularitet och att de har rekord i antal guld- och platinacertifierade album för ett amerikanskt band. Sedan år 2001 är de även invalda i ”Rock and Roll Hall och Fame”. Aerosmith hade ingen direkt kämpig väg för att nå framgångar utan det gick fort. Efter ett par år av livespelningar fick de ett skivkontrakt år 1972 och släppte sitt debutalbum ”Aerosmith” som bland annat innehåller klassikern ”Dream On”. Efter fem år som band slog de igenom på riktigt med albumet ”Toys in The Attic” där låtar som ”Sweet Emotion”, och ”Walk This Way” ingick. Efter ett par år på toppen började en svacka i bandets historia och samtidigt plågades bandets medlemmar av drogproblem, vilket kulminerade med att Steven Tyler, bandets ständige sångare, kollapsade på scenen år 1983. Medlemmarna spenderade tid på att bli drogfria och kom tillbaka med en ny storhetstid i slutet av 1980-talet som varade fram till mitten på 1990-talet. År 1997 kom albumet ”Nine Lives” som inte blev någon stor framgång med dock innehöll den kända balladen ”I Don’t Want To Miss a Thing” vilket räddade albumet från att bli en flopp. På 2000-talet har bandet släppt tre album, varav den senaste, ”Music From Another Dimension!” kom år 2012. Bandet har sedan dess inte avslöjat planer på flera album men är fortfarande dock aktiva som band, samtidigt som sångaren Steven Tyler släppte sitt första soloalbum år 2016. Aerosmith turnerar fortfarande regelbundet och det finns vaga tecken på att ett sista album och en avskedsturné kan vara att vänta.

 

Barbra Streisand – 97 miljoner bekräftade sålda exemplar

Barbra Streisand föddes år 1942 i New York och är inte bara sångerska utan även skådespelare, filmregissör och filmproducent. Streisand sjöng på nattklubbar tills hon blev upptäckt och började sin karriär som sångerska och skådespelare. Streisand har vunnit flera Emmy Awards, Grammy Awards, Golden Globe Awards och en Tony Award. Hon är en av världens bästsäljande soloartister och har släppt över 60 album under sin långa karriär. Under denna karriär har hon hunnit med att ha 30 album i topp 10 i USA och av hennes album har 50 sålt guld, 30 sålt platina och 13 sålt multiplatina, vilket är en mycket svår siffra att slå. Hon är den bäst säljande kvinnliga artisten i USA någonsin. Ibland talas det om att Streisand ska ha sålt över 250 miljoner album världen över, en siffra som dock sägs vara kraftigt överdriven då Streisand trots allt inte haft så stora framgångar internationellt utan hennes stora framgång har mest skett i USA. Streisands senaste album kom år 2016 och hoppade direkt till förstaplatsen på US Billboard 200 vilket bara förlängde hennes rekord som den kvinna som haft flest album på förstaplats på denna topplista.

 

Barbra Streisand